Wanneer je op zoekt gaat op het internet kom je al snel een diversiteit aan begrippen tegen die het er eigenlijk niet duidelijker op maken.
Volgens de grondlegster, Elaine Aron, is HSP (High Sensitive Person) het volgende: “Een aangeboren temperament met de strategie om informatie zorgvuldig te verwerken alvorens te handelen, dat resulteert in een besef van subtiele verschillen en in snel overprikkeld raken”.
High Sensitive Person kan je letterlijk vertalen als Hoog Gevoelig Persoon. Het is dus precies hetzelfde alleen in een andere taal.
In mijn praktijk tijdens coaching sessies heb ik gezien dat er nog een ander soort van gevoeligheid is, een die niet aangeboren is maar ontstaan is vanuit trauma. Een gevoeligheid omdat je altijd op je hoede moest zijn als een hert tijdens het oversteken van een drukke weg. Een gevoeligheid die ontstaan is vanuit een overlevingsstrategie omdat jouw ouders/ verzorgers zelf kampten met problemen. Zolang jij iedereen maar tevreden hield was er rust en kon je welke vorm van mishandeling uit de weg gaan. Je please gedrag is van hoogniveau omdat je je ouders tevreden wilde houden maar uiteindelijk bleek dat bijna een onmogelijk taak te zijn. Je hebt in ieder geval uitstekende voelsprieten en voelt alles perfect aan, uit een vorm van overlevingsstrategie. Het kan ook een combinatie zijn, zowel aangeboren als ontstaan, een overweldigende combinatie waar velen tegenaan lopen en vaak vastlopen in hun gevoeligheid.
In mijn praktijk komen ook veel HSS'ers. En dat is de High Sensation Seeker dat een andere vorm van hooggevoeligheid is. In de medische wereld, de Westerse wereld, de wereld van psychologen, psychiaters en testen worden deze mensen vaak voorzien van het label BPS, Borderline Persoonlijkheidsstoornis, of ADHD, Attention-deficit/hyperactivity disorder.
Wat ik vooral gemerkt heb is dat ze allemaal één overeenkomst hebben en dat is het omgaan met energie, of eigenlijk het vastlopen met het omgaan met energie. Wat is hun eigen energie, de energie van een ander en de energie van hun omgeving. Hoe merk je dat, hoe voel je dat en vooral hoe kan je daar beter mee omgaan is een vraag die als rode draad door alle sessies heenloopt.
Wanneer je eenmaal 'door hebt' hoe dit voor jou werkt, kan je van deze klacht en ware kracht maken. En nee, dat is niet iets dat wanneer je 'weet' hoe het werkt het dan klaar is. Daarna is het belangrijk dat je er bewust mee om gaat, en dat betekend dus dagelijks, zo veel mogelijk, altijd totdat bewust onbekwaam, onbewust bekwaam wordt.
Op mijn website staat hoe ik werk en neem vooral contact op om te zien of en wat ik voor je kan beteken. Ook zal ik workshops gaan geven, wellicht lezingen, online trainingen e.d. én vermoedelijk ergens in het begin van het voorjaar.
Stay Tuned!!!
Comments